Зелената енергия на бъдещето

Човечеството започва да преосмисля своето отношение към природата и начина си на живот. Причината за това е, че глобалното замърсяване достигна такива размери, че в перспектива е поставено на карта съществуването на човешкия род. Глобалните климатични промени налагат координирани усилия на цялото човечество. Тази необходимост все повече продължава да се разбира от много хора. Редица държави прегръщат идеята да осигурят на децата си бъдеще в една зелена планета. Множат се  градовете по света, които се превръщат в градове на зелената енергия.

 

Зелени градове

 

Състоянието на околната среда в града засяга всички жител и гости на градовете. Днес те са изправени пред множество екологични предизвикателства, които крият рискове за здравето на техните граждани. В много градове замърсяването на въздуха продължава да превишава нормално допустимите стойности. Реките, езерата и крайбрежните води все още са подложени на значителен натиск. Шумовото замърсяване се увеличава. Разрастването на градовете влияе върху наличието на зелени площи, а генерирането на отпадъци оказва сериозно въздействие върху околната среда.


Чистият въздух и вода, ниските нива на шум и достъпът до природата са от съществено значение за нашето добро физическо и психическо състояние.

 

Много неща могат да се подобрят за да станат градовете ни по зелени. Според някои специалисти 21 век ще бъде епохата на т.нар. „умни градове”, които могат да предложат решения за автомобилните задръствания в градовете и тяхното замърсяване. Например с настройване на светофарите задръстванията могат да бъдат намалени с 25%. В бъдеще автомобилите и светофарите ще бъдат свързани в една обща мрежа. Това ще доведе до намаляване на вредните емисии.

 

Зелена енергия

 

Зелена енергия е енергията, получена от източници, които се приемат за естествено възстановяващи се или за практически неизчерпаеми, т.нар. възобновяеми ресурси. Ето защо тя се нарича още и възобновяема енергия.  Това е енергията получена от слънчевата светлина, вятъра, дъжда, приливите и геотермалната енергия.

 

Страните от Европейския съюз провеждат последователна политика за превръщане на Европа в първия неутрален по отношение на климата континент.  Европейската комисия прие набор от предложения, чиято цел е политиките на ЕС в областта на климата, енергетиката, транспорта и данъчното облагане да бъдат пригодени към целта за намаляване на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г.

 

Слънчева енергия

 

От възобновяемите източници слънчевата енергия е най-разпространена из целия свят като чист източник на енергия с огромен потенциал. Тя е в състояние да покрие годишните енергийни нужди на цялата планета.

 

Слънчевата енергия е 100% възобновяем източник, който има много и различни приложения. Тя може да захранва с електричество домове, училища, обществени сгради и дори производствени предприятия.

 

Технологиите за използване на слънчевата енергия са известни като соларни технологии. Те използват енергията от слънцето за получаване на топла вода, отопляване на жилищата и получаване на електрическа енергия. Основното предимство на слънчевата енергия е, че нейните съоръжения са сравнително лесни за монтаж и не изискват сериозна поддръжка. Неин основен недостатък е, че не може да се използва през нощта и е сериозно зависима от климатичните условия, както и от това по кое време на деня се получава.

 

В последните години соларните технологии получиха сериозно развитие и паднаха цените на оборудването. Това позволи масово да навлязат в промишлеността и бита слънчевите батерии. Вече близо 10% от световната енергия се добива от слънцето, но все още човечеството е далеч от пълното използване на тази енергия. За да се увеличи нейното използване е необходимо да се реши въпроса с нейното акумулиране.

 

Източник: Novinionline





{START_COUNTER}